EVEN VOORSTELLENMijn naam is Patricia Brunklaus. Sinds mei 2014 ben ik fractievoorzitter van GroenLinks Brabant in Provinciale Staten. Vanuit die rol ben ik woordvoerder op de onderwerpen cultuur & samenleving en ecologie & ruimte; onderwerpen waarover u elders op deze site meer kunt lezen. Hieronder vertel ik graag wat meer over mijn achtergrond en drijfveren.


De wereld om mij heen heeft altijd mijn interesse gehad. Na mijn eindexamen vertrok ik naar Denemarken, waar ik me aansloot bij een beweging die streefde naar een andere wereld. De speerpunten: een beter milieu en een eerlijkere verdeling van de rijkdom. Gedurende deze ‘Deense’ periode groeide ook mijn interesse in Afrika. Ik leidde bouwprojecten in Zimbabwe en Colombia, waar we onder meer een school en een kliniek bouwden.

Na zeven uitdagende jaren keerde ik terug naar Nederland om antropologie te gaan studeren. Afrika bleef ondertussen trekken. Zo bezocht ik veel ontwikkelingsprojecten en deed ik in Zimbabwe onderzoek naar machtsverschillen tussen vrouwen en mannen. In 1991 startte ik bij Komitee Zuidelijk Afrika, waar ik verantwoordelijk werd voor het uitzenden van docenten naar Zimbabwe. Ook had ik de zorg over twee jonge vluchtelingen.

In 1996 werd ik uiteindelijk actief bij VluchtelingenWerk. En daar werk ik tot op de dag van vandaag, momenteel als directeur bij de Stichting Nieuwkomers en VluchtelingenWerk Brabant Centraal in Tilburg. Samen met mijn collega’s zet ik me in voor mensen die, ver van hun land, een nieuw bestaan moeten opbouwen.

Mijn betrokkenheid bij de wereld om ons heen komt ook tot uiting in mijn politieke werk.  Al jaren ben ik actief voor GroenLinks. Onder meer als fractievoorzitter van GroenLinks in Geertruidenberg en als voorzitter van GroenLinks Dongemond. In 2011 werd ik gekozen in de Provinciale Staten, waar ik sinds mei 2014 de rol van fractievoorzitter vervul. Een rol die ik ook na de Statenverkiezingen op 18 maart 2015 hoop te bekleden.

Ook in mijn privéleven speelt duurzaamheid een grote rol. Dat beperkt zich natuurlijk niet tot het goed scheiden van afval en het kopen van biologisch eten. Alles draait om het niet weggooien, maar opmaken of hergebruiken van eten en spullen. Ook wekken we hernieuwbare energie op. Hiervoor hebben we zonnepanelen op ons huis liggen. Eigenlijk waren we daar een paar jaar te vroeg mee; later zijn er veel betere systemen gekomen. Als we in Denemarken zijn, bezoeken we vaak woon- en werkcoöperaties. Er zijn in Scandinavië zoveel andere vormen van bouwen en materiaalgebruik te zien. Zoals de isolatie van daken met schelpen, en muren van leem en stro. Ook is het er heel gewoon om te verven met lijnzaadolieverf; geheel natuurlijk materiaal.

Op deze site kunt u meer lezen over actuele onderwerpen die mij na aan het hart liggen. Ik nodig u van harte uit om een kijkje te nemen!